Vacanta Pe Barca - Excursii cu yachtul - Sailing cu velierul - Vacanta cu yachtul
Yachturi Costuri şi Reduceri Viaţa la Bord Contact

Grecia, un loc potrivit pentru gurmanzi!

Stim cu totii ca o vacanta nu este completa fara mancare delicioasa si, cand vine vorba de Grecia, bucataria greceasca este o atractie turistica in sine. Trebuie recunoscut faptul ca, atunci cand iti petreci concediul in Grecia, sunt mari sanse sa te ingrasi fara ca macar sa-ti dai seama. De la tzatziki si gyros (preparate mai cunoscute), de la dakos si saganaki (mancaruri absolut surprinzatoare, insa mai putin cunoscute) si pana la simplul iaurt grecesc cu miere de albine, Grecia va ramane in inima mancaciosilor de oriunde.

Atunci cand te afli in Grecia, este aproape un sacrilegiu sa te minti ca ce gasesti pe la supermarketuri ar putea fi catalogat drept "mancare greceasca", chiar daca pe ambalaj scrie tzatziki sau moussaka. Autentica experienta culinara greceasca se gaseste in tavernele din porturile si satucele izolate sau, pentru cei norocosi, in cadrul unei familii grecesti "dotata" cu o gospodina talentata, dar cum norocul nu se gaseste la orice colt, ne multumim cu tavernele atent selectionate.

Taverna Grecia

Tavernele Grecesti, intr-un stil specific doar catorva tari, cunosc foarte bine faptul ca ospitalitatea si calitatea fac clientii fericiti! Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni daca, odata asezati la o masa intr-o tavera, mesenii sunt serviti cu apa, aperitive variate si, cu putin noroc, vin de-al casei ... toate acestea din partea casei, de cele mai multe ori. Daca mesenii sunt intr-un numar considerabil si nota finala se anunta a fi una consistenta, darurile "din partea casei" pot ajunge sa fie sub forma de desert (baklava, iaurt cu miere, fructe si alte delicii), tsipouro (un rachiu specific grecesc), limoncelo sau ouzo. Cu un "asemenea tratament", este clar ca nimeni nu-si va putea pastra silueta in Grecia!

Toate acestea suna bine, insa poate va intrebati despre costurile mancatului la taverne!? Ei bine, tavernele cele mai scumpe sunt fie foarte aproape de centrul portului/satului, fie au un istoric aparte (diferite vedete internationale sa fi mancat acolo in urma cu multi ani), fie au o priveliste (ce-i drept) impresionanta, insa aproape niciodata calitatea mancarii nu este peste cea a tavernelor ce practica preturi mai accesibile, de aceea Vacanta Pe Barca recomanda doar taverne cu mancare buna si preturi OK. Desigur, exista si taverne de evitat si, pe acelea, cu siguranta le stim :)

Bun, dar ce putem manca in Grecia?

Trebuie stabilit de la inceput ca un aventurier adevarat, un matelot neinfricat, un marinar pe care sa te poti baza va incerca, MEREU, orice chestie noua vede intr-un meniu de taverna! Termenul de "explorare" nu se refera doar la geografie, ci si la bucatarie, dar pentru cei care nu au mai avut contact cu bucatele grecesti, un fel de "starter pack" sigur contine urmatoarele preparate:

Sosul Tzatziki

Sosul Tzatziki, aparent o mancare simpla, o sa provoace o explozie de arome! Iaurt grecesc adevarat, castravete stors (deci gust consistent), putin sarat, cateva picaturi de lamaie, marar si putin mai mult usturoi pisat, totul amestecat si apoi intins pe o felie de paine toast stropita cu putin ulei de masline este, cu siguranta, un bun prim pas in bucataria greceasca. Poate fi mancat fie ca aperitiv, fie in compania unui preparat pe baza de peste sau carne rosie.
In ceea ce priveste costul unui asemenea deliciu, va puteti astepta sa cheltuiti intre 2 si 5 €. Uneori este oferit gratuit!

Moussaka

Trecand peste copilarii precum salata greceasca sau branza feta lowfat, un marinar Vacanta Pe Barca trebuie, este fortat, nu concepem sa nu incerce o Moussaka autentica. Vinete ?i rosii sote, impreuna cu carne tocata, asezate in straturi si acoperite cu un sos Bechamel, toate toropite in cuptor si servite alaturi de putin vin de casa! Ce iti mai poti dori? Inca o portie ...
Buzunarul nu va suferi in cazul unei portii de Moussaka: intre 5 si 9 €

Souvlaki

Atat navigare consuma multa energie. Un corp are nevoie de proteine! Este momentul sa "ne dam" pe Souvlaki. Fiind o mancare relativ simplu de preparat, timpii de asteptare sunt neglijabili, asadar un mare plus pentru un marinar flamand. Carne (de porc, vita sau pui) pusa pe frigarui, acompaniata si de legume (tot la gratar) si servita cu cartofi prajiti sau natur. In mod cert, stomacul trebuie "trezit" cu niste ouzo sau chiar tsipouro!
Pret? 5-10 €/portie

Gyros

Daca tot vorbim de mancaruri satioase, destinate in mod cert flamanzilor mateloti, nu putem sa ignoram si Gyros-ul! Inspirat de otomani, adaptat specificului grecesc si oferit generos turistilor, Gyros este facut din carnea prajită la rotisorul de kebab, maruntita si pusa intr-o lipie, alaturi de ceapa, rosii, cartofi prajiti si sos tzatziki. Daca mancam Gyros, clar trebuie sa incercam si un Mythos, fara discutie cea mai buna bere greceasca!
Pretul nu sare de 7-8 €/portie

Creveti Saganaki si Scoici Saganaki

Aflandu-ne langa mare, e pacat sa nu incercam si ceea ce ofera adancurile Mediteranei, nu? Pe langa clasicele preparate din peste la cuptor/pe gratar sau la abur, noi va recomandam Scoici Saganaki sau chiar Creveti Saganaki. Sos de rosii foarte aromat si putin iute, in care se pun branza feta, putin suc de lamaie si, desigur, scoici sau creveti, totul gatit la tigaie si servit cu paine toast data prin ulei de masline, asa da mod bun de a afla daca-ti plac fructele de mare!
Pretul variaza intre 6 si 10 €/portie

Dakos

In cazul in care zile la rand ai mancat carne si crezi ca o salata ar prinde bine, noi recomandam sa sariti peste clasica salata greceasca si sa incercati Dakos, un preparat inventat in Creta si imbunatatit de Grecia continentala! In practica este vorba despre o combinatie de cubulete de rosii foarte aromate, capere in otet, bruschette (pesmeti uscati de paine din secara, orz si grau, specific Cretei), masline, oregano si branza (ideal de capra), totul stropit cu sos de otet balsamic.
Pretul nu e mic pentru o salata, dar meritat: 6-9 €

Reiteram faptul ca aceste sugestii sunt doar varful icebergului in ceea ce priveste oferta culinara din Grecia! In momentul in care vei deschide un meniu de la o taverna greceasca, te vei convinge singur ca 7 zile si un singur stomac nu sunt suficiente pentru a incerca toate preparatele, in mare parte necunoscute in Romania